OPG Sinovčić

Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje

Bračko ekstra djevičansko maslinovo ulje poznato je kao jedno od najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Maslinovo ulje na Braču se proizvodi preko 2000 godina i tijekom povijesti, otok je bio najveći izvoznik kvalitetnog maslinovog ulja u Veneciju.

Početkom 2020. godine dobilo je nacionalnu oznaku izvornosti, a pokrenuto je dobivanje oznake izvornosti i na razini Europske unije.

Što je bračko maslinovo ulje

Kao što mu i samo ime govori, to je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje dolazi s otoka Brača. Proizvodi se od autohtone sorte maslina Oblica koja mora biti zastupljena s najmanje 80% u konačnom proizvodu.

Oblica je posebno je vezana za Brač pa se u Svjetskom katalogu sorti maslina još naziva i Bračka. Otporna je na sušu i vjetrove te je navikla na škrto i kamenito tlo otoka.

Prednosti bračkog maslinovog ulja

Ekstra djevičansko ulje od sorte Oblica je blažeg okusa i manje gorčine uz miris po zelenom plodu masline pa ne preuzima okuse blagih jela poput bijele ribe.

Analize ekstra djevičanskog bračkog maslinovog ulja pokazuju da su to kvalitetna maslinova ulja s niskim udjelom slobodnih masnih kiselina i visokim sadržajem fenolnih spojeva koji su prirodni antioksidansi.

Otok Brač godišnje ima preko 2600 sunčanih sati. Takva klima izuzetno povoljno utječe na kvalitetu i trajnost ulja, a manjak vode naročito u vrijeme zriobe maslina povećava udio fenolnih spojeva koji su prirodni antioksidansi.

Gdje kupiti kvalitetno bračko maslinovo ulje

Bračko maslinovo ulje postaje sve popularnije pa ga se već može pronaći na policama raznih dućana i trgovina zdrave hrane kao i na gradskim tržnicama. Poneki spretni Bračani već dugo vremena svoje ulje raznose diljem Hrvatske i prodaju preko prijatelja, poznanika i susjeda.

OPG Sinovčić koji svoje maslinike ima u Mircima na otoku Braču, nudi online kupnju i besplatnu dostavu za cijeli grad Zagreb i okolicu.

envelopelicensecrossmenu