OPG Sinovčić

Koliko traje maslinovo ulje?

Ima li maslinovo ulje rok trajanja? Ovo je pitanje koje ste sigurno više puta pitali i kratak odgovor je ne.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje nema rok trajanja, ali ima uputu koja kaže najbolje upotrijebiti u roku od 36, 24 ili 12 mjeseci.

Ako ga pravilno skladištite, maslinovo ulje može dugo zadržati svoja svojstva, a apsolutno je sigurno ga konzumirati i nakon isteka preporučenog roka. Dapače, većina blagotvornih svojstava s vremenom se ne smanjuje i to maslinovo ulje je jednako zdravo.

Zbog čega onda postoji obavijest o vremenu u kojem je najbolje upotrijebiti maslinovo ulje? Na taj način se proizvođači ograđuju i osiguravaju da će organoleptička svojstva biti onakva kakva su bila u vrijeme punjenja u boce.

Pravilno skladištenje maslinovog ulja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je zapravo sok dobiven nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline. Kao takav mora se čuvati daleko od svoja 3 glavna neprijatelja; svjetlost, toplina i zrak.

Zbog toga se preporuča čuvanje u manjim staklenim bocama tamne boje, daleko od vlage i sunca na temperaturama od 15 do 20 stupnjeva Celzijusa..

Jednom otvorenu bocu preporuča se potrošiti u roku od nekoliko mjeseci. U tom periodu, ekstra djevičansko maslinovo ulje će sigurno zadržati svoj karakterističan okus i miris.

Kako prepoznati pokvareno maslinovo ulje?

Najvažnija karakteristika ekstra djevičanskog maslinovog ulja je ukus koji poboljšava hranu u koju se dodaje. Stoga, samo pogled na ulje neće nam dati pravi odgovor je li ulje dobro za upotrebu. 

Najbolji način je probati ga. Ako nema poznati okus preporuča se kupiti novo maslinovo ulje.

envelopelicensecrossmenu