OPG Sinovčić

Ljekovitost ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Poznato je da ljudi na Mediteranu rjeđe obolijevaju od kroničnih upalnih bolesti i tumora, a životni vijek im je duži. Sve to mogu zahvaliti prehrani bogatoj maslinovim uljem, povrćem, voćem i ribom.

Maslinovo ulje u mediteranskoj prehrani je glavni izvor masnoća i samo 25 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja na dan je dovoljno da bi se ostvario pozitivan blagotvoran učinak na zdravlje. 

Zdrava svojstva maslinovog ulja pripisuju se visokom udjelu mononezasićenih masnih kiselina i bogatstvu fenolnih spojeva u maslinovom ulju koji, osim što djeluju kao prirodni antioksidansi, posjeduju i određena farmakološka svojstva.

Antioksidativno djelovanje 

Glavni antioksidansi u djevičanskom maslinovom ulju su fenolni spojevi, karotenoidi, tokoferoli, steroli i izoprenoidi. Oni su zaslužni za sprječavanje nastanka tumora te razvoja bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa, reumatoidnog artritisa, upalnih bolesti, autoimunih bolesti i dr.

Ono što je važno napomenuti, ti spojevi u maslinovom ulju pokazuju snažan sinergijski učinak i daju puno bolje rezultate zajedno nego kada gledamo rezultate pojedinih spojeva samostalno. To je dodatna snaga maslinovog ulja.

Protuupalno djelovanje

Svakodnevni unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja s visokom koncentracijom fenola može ublažiti upalni odgovor organizma i tako smanjiti razvoj kroničnih upalnih bolesti poput artritisa, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti te tumora.

Osim zbog fenolnih spojeva, ekstra djevičansko maslinovo ulje i zbog svog karakterističnog lipidnog sastava može smanjiti upalne procese kod autoimunih bolesti bez narušavanja  imunološkog sustava.

Zaštita kardiovaskularnog sustava

Antioksidativna aktivnost fenolnih spojeva maslinovog ulja povezana je s prevencijom nastanka kardiovaskularnih bolesti, posebno ateroskleroze.

Nakon konzumacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, s visokim sadržajem fenolnih spojeva dolazi do snižavanja faktora koji utječu na razvoj tromboze i koronarne srčane bolesti.

Antitumorsko djelovanje

Istraživanja polifenolnih spojeva iz ekstra djevičanskog maslinovog ulja pokazala su da sprječava razvoj različitih tumora kao što su rak dojke, mokraćnog mjehura, usne šupljine, a pokazuje obećavajuće rezultate kod oboljelih od leukemije i karcinoma debelog crijeva.

Maslinovo ulje također pomaže koži oštećenoj djelovanjem UV zraka i usporava nastanak tumoroznih stanica kože. Važno je naglasiti da mazanje maslinovim uljem prije izlaganja suncu nije preporučljivo i ne štiti od UV zraka.

Antimikrobni učinak

Dokazano je da fenolni spojevi imaju antibakterijski učinak te da djeluju na razne gljivice, viruse i protozoe koje uzrokuju niz blagih i teških bolesti kao što su: infekcije uha i dišnog sustava, meningitis, mononukleozu, upalu srednjeg uha, pneumoniju, stafilokokne zarazne bolesti, gastroenteritis, trovanje hranom, gastritis, peptički ulkus te infekcije mokraćnog i crijevnog sustava.

Neuroprotektivno djelovanje

Istraživanja su pokazala pozitivan učinak polifenola na razvoj kognitivnih i neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest i demencija koje dolaze kao rezultat starenja odnosno propadanja stanica i oksidativnog oštećenja membrana mitohondrija.

Ostala ljekovita svojstva maslinovog ulja

Fenolni spoj Oleuropein pozitivno utječe na starenje stanica produžujući im životni vijek za 15%.

Konzumacijom ekstra djevičanskog maslinovog ulja možete spriječiti gubitak koštane mase.

Lipidi iz maslinovog ulja, naročito oleinska kiselina pozitivno utječu na aktivnost probavnog sustava.

Maslinovo ulje sadrži mali udjel esencijalnih masnih kiselina koji je u sličnom omjeru kao u majčinom mlijeku. Uz oleinsku kiselinu koja je također prisutna u maslinovom ulju, te tvari pospješuju rast i mineralni sastav kostiju kod djece.

envelopelicensecrossmenu