OPG Sinovčić

Brač, maslinarska velesila

2000 godina maslinarstva na Braču

Maslina je oduvijek bila najvažnija poljoprivredna kultura otoka. O tradiciji maslinarstva i proizvodnji kvalitentnog maslinovog ulja na ovim prostorima svjedoče brojni povijesni izvori.

Prvi pisani tragovi o uzgoju maslina na otoku pronađeni su u rukopisima rimskog putopisca Strabona iz 1. stoljeća prije Krista, a car Dioklecijan spominje uzgoj maslina u 3. stoljeću.

Mlečani pokreću masovnu proizvodnju

Mletačka Republika imala je veliku ulogu u unapređenju i razvoju maslinarstva na otoku Braču. Oni su bili ti koji su bračkom Knezu sugerirali sadnju maslina na neobrađenim površinama i uređivanje “divljih” maslina kako bi se povećala proizvodnja maslinovog ulja.

Zanimljive priče dolaze iz 16. stoljeća kada je Mletački Senat odredio da svatko tko ošteti ili posiječe maslinu bude kažnjen izgonom s Brača na čak 10 godina, a mladoženja je morao posaditi točno određeni broj stabala maslina da bi se mogao ženiti.

Venecija - najveći uvoznik bračkog ulja

Sve to je dovelo da maslinarstvo postane najvažnija poljoprivredna grana pa se krajem 18. stoljeća na Braču uzgajalo preko 500.000 stabala maslina, a proizvodnja ulja je bila veća nego u čitavoj Dalmaciji.

Brač koji je tada bio najveći izvoznik maslinovog ulja u Veneciju, 1754. godine dobiva posebnu dozvolu za trgovinu i izvan grada Venecije - sve dok time ne ugrožava snabdijevanje samog grada.

Kako je bračko maslinovo ulje bilo iznimno popularno i traženo pa tako i često krijumčareno, tadašnja bračka uprava je počela voditi evidenciju prihoda od maslina.

Tradicija kvalitetnog maslinovog ulja

U 19. stoljeću uzgoj maslina stagnira i popularizira se sadnja vinograda, međutim Brač ostaje sinonim za kvalitetno maslinovo ulje. Na međunarodnom natjecanju u kušanju maslinovih ulja organiziranom u Splitu 1896. godine od šest najboljih maslinovih ulja čak pet je bilo s otoka Brača.

Kao rezultat svega toga, 1899. godine u Povljima na Braču osniva se Prva dalmatinska uljarska zadruga.

Ako je uje onda je s Broča!

Otok Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2600 sunčanih sati godišnje što odgovara uzgoju masline koja traži puno sunca, naročito u doba zriobe i akumuliranja ulja u plod.

Maslina je na otoku Braču prisutna već 2000 godina i postala sinonim za otok, a Brač je postao sinonim za svoju najznačajniju sortu masline Oblicu, koja se naziva Bračka u Svjetskom katalogu sorti maslina.
pogledaj ponudu

Sorta Oblica, bračka kraljica

Bračko maslinovo ulje se proizvodi od proizvodi se od te autohtone sorte koja mora biti zastupljena u najmanjem udjelu od 80%.

Oblica je najzastupljenija sorta na otoku, otporna je na sušu i vjetrove te navikla na škrto i kamenito tlo otoka. Maslinova ulja sorte Oblica mirišu po zelenom plodu masline te imaju manju gorčinu i pikantnost od ostalih ulja.

Kvaliteta bračkog maslinovog ulja

Prednost takvog blagog okusa je što ne preuzima okus jelima već se izvrsno nadopunjavaju. Što je posebno važno kod vrhunskih namirnica kao što je bijela riba ili povrće koje koristimo u zdravim domaćim salatama.

Manja gorčina ne znači i lošija kvaliteta. Analize ekstra djevičanskog bračkog maslinovog ulja pokazuju da su to kvalitetna maslinova ulja s niskim udjelom slobodnih masnih kiselina i visokim sadržajem fenolnih spojeva koji su prirodni antioksidansi.
Dokaz tome je i nedavno ispitivanje maslinovih ulja od strane European Regional Development Fund. Ono je pokazalo kako svi uzorci ulja sorte Oblica sa otoka Brača imaju visok sadržaj ukupnih fenolnih spojeva kao i visoki udio oleokantala i oleaceina.

Maslinarstvo na Braču u 21. stoljeću

Brač je doista kolijevka maslinarstva i najjača hrvatska maslinarska regija. Na otoku se sada raste oko milijun stabala maslina koje zauzimanju dvije trećine poljoprivrede otoka.

Danas se Brač ponosi svojim vrhunskim maslinovim uljem kojem su podigli i muzej u najstarijem mjestu na otoku – Škripu.

U Postirama se već tradicionalno održava manifestacija bračkih maslinara Oblica Fest i Svjetsko prvenstvo u branju maslina.

Mirca, malo selo pokraj Supetra, od kuda potječe naša obitelj, maslinici i ulje poznata su po svojim Maslinovim putima. Kružnom stazom dugačkom 6 kilometara koja turiste i posjetitelje vodi kroz mrčanske maslinike.
envelopelicensecrossmenu