OPG Sinovčić

Razlika između ekstra djevičanskog i običnog maslinovog ulja

Kada pričamo o maslinovom ulju, svi već znamo da kvalitetno maslinovo ulje ima visoku nutritivnu vrijednost i blagotvornost za zdravlje.

Međutim, isto tako kada govorimo o maslinovom ulju moramo znati i da postoje različite vrste maslinovog ulja.

Ta razlika ne dolazi od sorti masline koja se koristi već od procesa koji se koristi za ekstrakciju ulja, kao i dodatcima i razini slobodne oleinske kiseline u ulju.

Kategorije maslinovih ulja

  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koje sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
  2. Djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koje sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
  3. Maslinovo ulje dobiveno miješanjem rafiniranih maslinovih ulja i djevičanskih maslinovih ulja, koji ne sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.
  4. Ulje komine maslina dobiveno miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja, koje ne sadrži više od 1 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Važno je napomenuti da osim ove 4, postoji još nekoliko vrsta maslinovog ulja koje prema Pravilniku u uljima od ploda i komine maslina nije moguće staviti na tržište i prodavati.

Razlika između ekstra djevičanskog i ostalih maslinovih ulja

Jednostavnim rječnikom razlika između tih ulja je golema. Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje se dobiva jednostavnim cijeđenjem - poput voćnog soka.

Ekstra djevičanskom maslinovom ulju nema premca jer se proizvodi tako da su u njemu sačuvani svi iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom obliku.

Obično maslinovo ulje sastavljeno je od rafiniranih maslinovih ulja koja su zapravo nejestiva djevičanska maslinova ulja. Procesom pročišćavanja se, osim neželjenih tvari iz ulja, uklanjaju i fenoli te drugi vrijedni prirodni sastojci topivi u vodi. A kako su rafinirana maslinova ulja  gotovo bez boje, mirisa i okusa dodaje im se mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.

Ulje komine masline se ne dobiva cijeđenjem plodova maslina već od ostatka tog ploda koji je prošao proces prešanja i dobivanja djevičanskog ulja. Taj čvrsti ostatak od prešanja koji neki smatraju otpadom sve se više koristi kao jeftin i dostupan energent.

Komina, sadržava još do 5% ulja koje se može izdvojiti pomoću organskih otapala. To ulje nije pogodno za konzumaciju pa se pročišćava i miješa s djevičanskim uljem kako bi se stavilo na tržište kao ulje komine masline.

envelopelicensecrossmenu