Kada pričamo o maslinovom ulju, svi već znamo da kvalitetno maslinovo ulje ima visoku nutritivnu vrijednost i blagotvornost za zdravlje.
Međutim, isto tako kada govorimo o maslinovom ulju moramo znati i da postoje različite vrste maslinovog ulja.
Ta razlika ne dolazi od sorti masline koja se koristi već od procesa koji se koristi za ekstrakciju ulja, kao i dodatcima i razini slobodne oleinske kiseline u ulju.
Važno je napomenuti da osim ove 4, postoji još nekoliko vrsta maslinovog ulja koje prema Pravilniku u uljima od ploda i komine maslina nije moguće staviti na tržište i prodavati.
Jednostavnim rječnikom razlika između tih ulja je golema. Djevičansko maslinovo ulje jedno je od rijetkih ulja u ljudskoj prehrani koje se dobiva jednostavnim cijeđenjem - poput voćnog soka.
Ekstra djevičanskom maslinovom ulju nema premca jer se proizvodi tako da su u njemu sačuvani svi iznimno važni i vrijedni sastojci i to u prirodnom obliku.
Obično maslinovo ulje sastavljeno je od rafiniranih maslinovih ulja koja su zapravo nejestiva djevičanska maslinova ulja. Procesom pročišćavanja se, osim neželjenih tvari iz ulja, uklanjaju i fenoli te drugi vrijedni prirodni sastojci topivi u vodi. A kako su rafinirana maslinova ulja gotovo bez boje, mirisa i okusa dodaje im se mala količina jestivog djevičanskog maslinovog ulja.
Ulje komine masline se ne dobiva cijeđenjem plodova maslina već od ostatka tog ploda koji je prošao proces prešanja i dobivanja djevičanskog ulja. Taj čvrsti ostatak od prešanja koji neki smatraju otpadom sve se više koristi kao jeftin i dostupan energent.
Komina, sadržava još do 5% ulja koje se može izdvojiti pomoću organskih otapala. To ulje nije pogodno za konzumaciju pa se pročišćava i miješa s djevičanskim uljem kako bi se stavilo na tržište kao ulje komine masline.
Dragi kupci,
Dostupno je mlado ulje iz 2024. godine i zrelo ulje iz 2023. godine.
Sretan Božić i veselu Novu godinu želi vam obitelj Sinovčić!