OPG Sinovčić

Originalni recept za dalmatinski riblji brujet (brudet) s pulentom

Riblji brudet fantastično je jelo koje se priprema diljem Dalmacije. Neki ga zovu brujet, neki brudet, a neki brodet. I tu nije kraj mukama jer osim brojnih naziva ima i hrpu recepata.

Zato smo vas danas odlučili počastiti našim starinskim receptom za brujet kako ga priprema naša mama.

Za riblji brujet možete koristiti razne vrste riba, školjaka i rakova. Nabrojat ćemo samo neke kao što su ugor, škarpina, grdobina, a mogu se dodati i škampi i drugi rakovi i školjke. Općenito je pravilo, što je više vrsta riba to je brujet ukusniji. 

Ali nemojte se odmah prestrašiti i odustati od pripremanja ove delicije jer je možete doslovno napraviti od inćuna koje možete naći već od 20 kn po kilogramu. I vjerujte nam - brujet od inćuna je fenomenalan!

Danas ćemo napraviti brujet od 2 škarpine i jedne grdobine i desetak srdela. Ova količina više je nego dovoljna za 4 osobe.

Uz brujet servirat ćemo i pulentu (puru, palentu ili žgance) koju ćemo samo preliti šugom od brujeta - za prste polizati.

Za početak, na maslinovom ulju dobro zažutite 2-3 kapule (luk) srednje veličine te pri kraju dodajte 2 režnja luka (češnjak). Po mogućnosti koristite što širi, a plitki lonac ili jako duboku tavu. Količinu kapule uvijek odredite na temelju količine ribe.

Dok se kapula krčka, u veću šalicu stavite oko 2 prsta kvasine ili vinskog octa te 2 žličice šećera i dosta konšerve (koncentrat rajčice). Sve to zalijte vodom i dobro promiješajte pa time zalijte luk i nastavite kuhati barem nekih 15 min.

Nakon toga, u lonac dodajete ribu te je prelijete vodom taman da je prekrije tekućina. Ne previše jer ne radimo juhu, a ne ni premalo. Brujet se radi utisno, odnosno s minimalnom količinom tekućine.

Dodajte sol papar i malo Vegete po ukusu i nasjeckajte barem pola vezice petrusimula (peršina).

Brujet od 2 škarpine i jedne grdobine i desetak srdela.

Smanjite vatru na minimum da samo lagano krčka. Brujet se ne smije miješati već samo lagano protresite lonac koji cijelo vrijeme mora biti ne pokriven. Neka cijela kuća i susjedi znaju da spremate nešto fino.

Brujet se tako kuha do 45 min, ovisno o veličini ribe. Ako radite samo inćune bit će dovoljno i 15-ak minuta pa ne morate svu ribu staviti u isto vrijeme. Ugora možete prije stavljanja u brujet malo popržiti na tavi na maslinovom ulju. Tako će se prije ispeći i izgubit će dio svog specifičnog mirisa.

Pri kraju, dodajte ostatak peršina te po ukusu soli i papra. Brujet mora imati slatko-kiselu notu od šećera i kvasine, a jačinu pojačajte paprom i soli.

Kada primijetite da se ulje odvaja na vrhu šuga (umaka) koji postaje savršeno gladak, vaš brujet je gotov.

Pustite ga par minuta da se odmori i prohladi, a za to vrijeme skuhajte pulentu i u duboki tanjur svakom izdvojite po malo te prelijte šugom.

Pulenta sa šugom od brujeta

Kad poližete taj tanjur, izvadite ribu i šug i pripremite dosta kruha jer nećete moći prestati toćati.

Uslast!

envelopelicensecrossmenu