OPG Sinovčić

7 ljekovitih svojstava maslinovog ulja

Maslinovo ulje je bogat izvor brojnih blagotvornih i hranjivih tvari te vitamina što ga čini lakodostupnom namirnicom s mnoštvo ljekovitih svojstava.

Kada pričamo o zdravim svojstvima maslinovog ulja, mislimo naravno o ekstra djevičanskom maslinovom ulju koje se dobiva isključivo prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je dragocjena namirnica bogata klorofilom, karotenoidima, fenolima, polifenolima, masnim kiselinama (jednostruko nezasićena oleinska kiselina), zasićenim masnim kiselinama poput palmitinske i stearinske kiseline, ali i dragocjenim višestruko nezasićenim kiselinama (linolna i linolenska kiselina).

Od vitamina je najzastupljeniji vitamin E zbog kojeg ulje ima visoka antioksidativna svojstva.

Tajna dugovječnosti i mediteranske prehrane

Maslinovo ulje štiti od kroničnih degenerativnih bolesti poput ateroskleroze, dijabetesa, astme, karcinoma debelog crijeva i artritisa.

Prema studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition, ispitanici koji su slijedili mediteranski režim prehrane što je podrazumijevalo visok unos maslinovog ulja, svježeg povrća, juha i mesa piletine su imali znatno manji rizik od smrtnosti.

Maslinovo ulje u borbi protiv bolesti srca i krvožilnog sustava

Maslinovo ulje utječe na zdravlje i rad kardiovaskularnog sustava. Oleinske kiseline i snažni antioksidansi u maslinovom ulju štite tzv. dobar HDL kolesterol, a smanjuju udio lošeg LDL kolesterola.

Regulacija povišenog tlaka

Prema brojnim istraživanjima maslinovo ulje ima snažno povoljno djelovanje na krvni tlak te čak i umjereno konzumiranje uspješno smanjuje povišeni krvni tlak.

Prevencija karcinoma dojke i debelog crijeva

Rak dojke i debelog crijeva su među 5 najčešćih oblika karcinoma po broju smrtnosti.

Dvije velike studije otkrile su da unos ulja bogatih jednostruko nezasićenim masnim kiselinama poput oleinske kiseline iz maslinovog ulja štiti od karcinoma dojke i debelog crijeva.

Šećerna bolest (dijabetes) i maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da obroci koji sadrže maslinovo ulje bolje djeluju na razinu šećera u krvi od zdravih obroka s niskim udjelom masti te poboljšavaju osjetljivost na inzulin.

Maslinovo ulje kao zaštita od peptičkog ulkusa

Ekstra djevičansko ulje bogato polifenolima, polučuje protubakterijsko djelovanje protiv devet vrsta bakterija Helicobacter pylori. Polifenoli u maslinovom ulju mogu spriječiti infekciju za koju se vjeruje da je uzročnik milijuna slučajeva gastritisa i ulkusa želuca dijagnosticiranih svake godine.

Uz to, maslinovo ulje blagotvorno utječe i na našu probavu. Unošenje samo jedne žličice maslinovog ulja dnevno uvelike utječe na poboljšanje upijanja hranjivih tvari, a primijećeno je i da olakšava tegobe osobama koje pate od gastritisa.

Liječi bolove u mišićima i kožna oboljenja

Pomoću maslinovog ulja koje sadrži i kemijski spoj oleokantal možete otkloniti i bol u mišićima. Sve što trebate napraviti je zagrijati ulje, umasirati ga na bolni mišić i bol će lagano nestati.

Zbog svojih antivirusnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava može ga se koristiti i za tretiranje gljivičnih infekcija, upale pluća, gripe i prehlade. Maslinovo ulje je također i snažan saveznik u borbi protiv raznih kožnih oboljenja kao što su psorijaza i različiti osipi.

envelopelicensecrossmenu