OPG Sinovčić

Artičoke s bobom: tradicionalni dalmatinski recept

U proljeće, kad se na tržnicama pojave mlade artičoke i bob, vrijeme je za jedan od najpopularnijih dalmatinskih specijaliteta.

Ovo lagano, ali zasitno jelo stoljećima je na dalmatinskim stolovima, i ne bez razloga. Malo sastojaka, puno okusa, pogotovo kad se koristi kvalitetno domaće maslinovo ulje koje poveže sve u jednu mirisnu, zelenu cjelinu.

Sastojci

  • 6 srednje velikih artičoka
  • 500 g boba u mahuni (oko 200–250 g očišćenog)
  • 4–5 žlica krušnih mrvica (prezli)
  • 4 češnja češnjaka (bili luk)
  • vezica peršina (petrusimul)
  • sol i papar po ukusu
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • limun
  • voda

Priprema

1. Priprema boba i nadjeva

  • Ogulite bob i sačuvajte samo zrna
  • U posudi pomiješajte krušne mrvice, sitno nasjeckan češnjak, peršin i prstohvat soli.

2. Priprema artičoka

  • Pripremite veću posudu s hladnom vodom i iscjedite jedan limun koji će spriječiti da artičoke oksidiraju i pocrne
  • Operite artičoke pod mlazom vode i odrežite im peteljke.
  • Peteljkama ogulite vanjsku opnu i skratite ih na manje komade te zajedno s opranim artičokama stavite u vodu s limunom neka se namaču dok čekaju punjenje.
priprema articoka

3. Punjenje artičoka

  • Prstima pažljivo razdvajajte latice i među njih ubacujte mješavinu od prezli koju ste pripremili.
  • Ne budite škrti, svaka latica artičoke treba biti puna nadjeva, neka slobodno ispada van za vrijeme kuhanja.
punjenje articoka

Slaganje i kuhanje

  • U lonac složite artičoke uspravno, jednu do druge. Važno je odabrati dobru veličinu lonca da artičoke budu stisnute.
  • U prazne prostore između artičoka dodajte očišćeni bob i narezane peteljke.
  • Svaku artičoku prelijte s maslinovim uljem, a zatim dolijte vode da prekrije skoro cijele aričoke.
  • Još malo posolite i popaprite te poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Sve dok artičoke i bob ne omekšaju, a prezle ne zgusnu umak.
  • Na kraju dodajte još malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja za dodatnu punoću i miris.

Posluživanje

Ovo jelo je najbolje toplo, uz komad domaćeg kruha koji će pokupiti sav šug. Jedu se mekani dijelovi sredine artičoka i oguljene peteljke, a s vanjskih listova se može sastrugati mesnati dio. Bob i gusti šug možete jesti i žlicom.

Artičoke su poznate po tome da podržavaju zdravlje jetre i probave, dok bob donosi vlakna i biljne proteine.

Ovo jelo možete jesti kao toplo predjelo, prilog, ali i kao zasebno glavno jelo, a može se i čuvati u hladnjaku 2-3 dana i podgrijavati.

Ako volite jednostavna, ali izuzetno aromatična jela s karakterom, ovo je pravo vrijeme da probate ovaj dalmatinski specijalitet. Uz njega svakako preporučujemo naše ekstra djevičansko maslinovo ulje s Brača koje se odlično sljubljuje s proljetnim okusima.

envelopelicensecrossmenu