Artičoke s bobom: tradicionalni dalmatinski recept
U proljeće, kad se na tržnicama pojave mlade artičoke i bob, vrijeme je za jedan od najpopularnijih dalmatinskih specijaliteta.
Ovo lagano, ali zasitno jelo stoljećima je na dalmatinskim stolovima, i ne bez razloga. Malo sastojaka, puno okusa, pogotovo kad se koristi kvalitetno domaće maslinovo ulje koje poveže sve u jednu mirisnu, zelenu cjelinu.
Sastojci
6 srednje velikih artičoka
500 g boba u mahuni (oko 200–250 g očišćenog)
4–5 žlica krušnih mrvica (prezli)
4 češnja češnjaka (bili luk)
vezica peršina (petrusimul)
sol i papar po ukusu
ekstra djevičansko maslinovo ulje
limun
voda
Priprema
1. Priprema boba i nadjeva
Ogulite bob i sačuvajte samo zrna
U posudi pomiješajte krušne mrvice, sitno nasjeckan češnjak, peršin i prstohvat soli.
2. Priprema artičoka
Pripremite veću posudu s hladnom vodom i iscjedite jedan limun koji će spriječiti da artičoke oksidiraju i pocrne
Operite artičoke pod mlazom vode i odrežite im peteljke.
Peteljkama ogulite vanjsku opnu i skratite ih na manje komade te zajedno s opranim artičokama stavite u vodu s limunom neka se namaču dok čekaju punjenje.
3. Punjenje artičoka
Prstima pažljivo razdvajajte latice i među njih ubacujte mješavinu od prezli koju ste pripremili.
Ne budite škrti, svaka latica artičoke treba biti puna nadjeva, neka slobodno ispada van za vrijeme kuhanja.
Slaganje i kuhanje
U lonac složite artičoke uspravno, jednu do druge. Važno je odabrati dobru veličinu lonca da artičoke budu stisnute.
U prazne prostore između artičoka dodajte očišćeni bob i narezane peteljke.
Svaku artičoku prelijte s maslinovim uljem, a zatim dolijte vode da prekrije skoro cijele aričoke.
Još malo posolite i popaprite te poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Sve dok artičoke i bob ne omekšaju, a prezle ne zgusnu umak.
Na kraju dodajte još malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja za dodatnu punoću i miris.
Posluživanje
Ovo jelo je najbolje toplo, uz komad domaćeg kruha koji će pokupiti sav šug. Jedu se mekani dijelovi sredine artičoka i oguljene peteljke, a s vanjskih listova se može sastrugati mesnati dio. Bob i gusti šug možete jesti i žlicom.
Artičoke su poznate po tome da podržavaju zdravlje jetre i probave, dok bob donosi vlakna i biljne proteine.
Ovo jelo možete jesti kao toplo predjelo, prilog, ali i kao zasebno glavno jelo, a može se i čuvati u hladnjaku 2-3 dana i podgrijavati.
Ako volite jednostavna, ali izuzetno aromatična jela s karakterom, ovo je pravo vrijeme da probate ovaj dalmatinski specijalitet. Uz njega svakako preporučujemo naše ekstra djevičansko maslinovo ulje s Brača koje se odlično sljubljuje s proljetnim okusima.
Besplatna dostava ekstra djevičanskog maslinovog ulja za Zagreb i okolicu