OPG Sinovčić

Bakalar na bilo: tradicionalni dalmatinski recept za Badnjak i Veliki petak

Bakalar na bilo, bijelo ili bjanko nije samo jelo – to je onaj trenutak kada kuhinja oživi uspomene, a stol postane mjesto okupljanja. Tradicionalno pripreman za Badnjak i Veliki petak, ovaj dalmatinski klasik spaja jednostavne sastojke u savršen sklad okusa.

Spremni ste unijeti duh Dalmacije u svoju kuhinju? Krenimo!

Sastojci

  • 1 kg sušenog bakalara (preporučujemo norveški vakumirani)
  • 2 kg kvalitetnog krumpira
  • 5-6 češnjeva češnjaka
  • 1 vezica svježeg peršina
  • 2 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar
  • Lovorov list

Priprema

1. Namakanje i kuhanje bakalara

Najprije pripremite bakalar. Nekada davno, kada je sušeni bakalar trebao dugo namakati, priprema trajala danima dok je danas sve spremno u manje od 24 sata.

Sušeni norveški bakalar

Stavite ga u veliku posudu s hladnom vodom i pustite da se namače preko noći. Preporučamo kupiti veliki vakumirani norveški bakalar. On je nešto skuplji, ali puno kvalitetniji i ukusniji te se brže priprema od ostalih bakalara koji se mogu kupiti kod nas. Mijenjajte vodu barem jednom tijekom namakanja. Kad se bakalar omekša, pažljivo ga očistite od kože i kostiju.

U lonac s hladnom, posoljenom vodom dodajte bakalar, lovorov list i nekoliko zrna papra. Kuhajte oko pola sata, dok meso ne postane mekano, a miris ne ispuni kuhinju.

2. Priprema krumpira

Dok se bakalar kuha, ogulite i narežite krumpir na komade. Idealno je koristiti kvalitetan škrobasti krumpir, jer on jelu daje savršenu teksturu. Omjer bakalara i krumpira neka bude 1:2.

Krumpir skuhajte u istoj vodi u kojoj se kuhao bakalar.

3. Sjedinjavanje sastojaka

Kad je krumpir gotov, izvadite ga iz vode i spremite malo tekućine za kasnije. U lonac dodajte kuhani krumpir, komadiće bakalara, usitnjeni češnjak (koji ste prethodno kratko prepržili na maslinovom ulju) i sitno nasjeckani peršin.

Polako ulijevajte maslinovo ulje i lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine u rustikalnu smjesu. Ako volite kremastiju teksturu, slobodno upotrijebite mikser. Po ukusu dodajte još soli, papra i malo tekućine od kuhanja.

Posluživanje

Bakalar na bilo najbolje je poslužiti topao, uz domaći kruh i čašu dobrog vina. A što je najvažnije, uživajte u svakom zalogaju i podijelite ovo čarobno jelo s voljenima.

Jer na kraju, bakalar nije samo hrana – on je poveznica s našim korijenima, tradicijom i ljubavlju prema Dalmaciji.

Uslast!

envelopelicensecrossmenu