OPG Sinovčić

Hobotnica na salatu: tradicionalni recept bez suvišnih dodataka

Danas vam predstavljamo jedan od najdragocjenijih recepata iz obiteljskog nasljeđa - hobotnicu na salatu, prava zvijezda našeg stola.

No, nemojte očekivati običnu hobotnicu. Ovdje nema mjesta za dosadne dodatke poput krumpira, rajčice, graha ili nekih zelenih salata - naša hobotnica preferira solo izvedbu i garantira simfoniju mediteranskih okusa.

Možda je zato i zovemo hobotnica na salatu, a ne salata od hobotnice.

Sastojci

Priprema

Prije same pripreme, nekoliko savjeta za kupovinu dobre hobotnice. Uvijek kupujte svježu hobotnicu, skoro je uvijek dostupna u svim boljim ribarnicama i ne brinite za čišćenje, svaki dobar prodavač će vam rado i brzo obaviti to za vas. Ne kupujte zamrznutu hobotnicu.

Kod kupnje ciljajte na veće hobotnice. Za salatu je bolja jedna velika nego dvije manje. Nakon čišćenja i kuhanja ostati će dovoljno finog mesa odgovarajuće veličine sa odličnu salatu.

Svježu i očišćenu hobotnicu obavezno treba zamrznuti kako bi nakon kuhanja meso bilo mekano i topilo se u ustima. Neki vole vjerovati da stavljanje plutenog čepa u lonac pomaže, ali ako kupite i pripremite hobotnicu po ovom receptu, svaki put će biti savršeno mekana.

Krećemo na kuhanje. Odmrznutu hobotnicu stavite u veliki lonac s vodom i nekoliko listova lovora, bez soli. Kuhajte dok ne omekša. Koliko dugo? U našem slučaju skoro 3 sata, ali svakako je okrenite barem jednom za vrijeme kuhanja i slobodno lagano nožem zarežite da provjerite mekoću mesa.

Izlijte vodu za kuhanje iz lonca, ali sačuvajte barem 2 dcl, a možete i više. Hobotnicu ostavite da se hladi u tom toplom loncu. Na taj način će vanjski dio mesa dobiti finu, malo čvršću strukturu. Kao koricu.

Kada se hobotnica ohladi narežite krakove. Deblji dio bliže glavi možete na tanje komade pod kutem da dobijete fine velike komade mesa, a vrhove krakova možete na dulje komade. Glavu narežite na kockice. Komade opne koji otpadnu možete slobodno baciti.

Kada se hobotnica ohladi narežite krakove. Deblji dio bliže glavi možete na tanje komade pod kutem.

Začinite narezanu hobotnicu. Napravite to prema vlastitom ukusu i guštu. Mi stavimo 2-3 sitno narezana češnja češnjaka, dosta peršina, oko 1 dcl maslinovog ulja i 2-3 žlice kvasine. Sol i papar po želji. Svakako kušajte dok ne dobijete salatu po svojoj želji.

Tako začinjenu hobotnicu zalijte s vodom koja je ostala od kuhanja. U njoj su svi mirisi i gušti hobotnice. Slobodno prelijte 2 dcl jer će hobotnica dok se hladi u frižideru pokupiti svu tekućinu. Preporučamo da se hladi barem jednu noć kako bi se svi okusi što bolje proželi.

Ohlađenu hobotnicu možete dodatno zaliti s maslinovim uljem i ostatkom soka od kuhanja kako bi dobili malo tekućine u salati koju možete jesti uz kruh.

Ako želite dodatno obogatiti hobotnicu na salatu koristite očišćenje masline narezane na tanko, motar, kapare ili malo limunovog soka. Ali vjerujte nam, jednom kada probate ovako pripremljenu hobotnicu, više nikada nećete htjeti dodati ništa drugo u nju.

Dobar tek!

envelopelicensecrossmenu