Pojavom koronavirusa (COVID-19) porastao je interes za vitaminima i dodatcima prehrani koji stimuliraju i poboljšavaju rad imunološkog sustava.
Prema mišljenju stručnjaka, bržem širenju zaraze zimi pogoduje obrambeni mehanizam koji zimi slabi zbog pada razine vitamina D kojeg ljudi prvenstveno dobivaju kroz izlaganje suncu.
Kako nedostatak vitamina D povezujemo s povećanim rizikom od virusnih infekcija, znanstvenici smatraju da on aktivira urođeni imunosni sustav.
Imunostimulansi poput vitamina C te cinka, vitamina A i vitamina D čija je uloga u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta prepoznata kao nikada ranije.
Nedovoljne količine vitamina D mogu predstaviti javnozdravstveni problem, koji se može korigirati odgovarajućom prehranom i suplementacijom vitamina D.
Studije objavljene u The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebice tijekom zime i ukoliko žive sjeverno od 35. paralele što obuhvaća čitavu Europu.
Važno je znati da od nedostatka vitamina D posebno pate tamnoputi ljudi i starije osobe.
Stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ ) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) snažno preporučuju odgovarajuću pravilnu i uravnoteženu prehranu bogatu vitaminom D, a po potrebi konzumirati i dodatke prehrani s vitaminom D.
Sve što mi možemo nadodati je da zdravu i ukusnu plavu ribu poslužite uz vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje koje također ima niz blagotvornih sastojaka i vitamina.