OPG Sinovčić

Kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje

Najkvalitetnije maslinovo ulje uvijek ima oznaku ekstra djevičansko maslinovo ulje. To je ulje dobiveno izravnim prešanjem zdravih plodova masline i sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama ulja.

Kako bi ulje dobilo oznaku ekstra djevičansko moraju se zadovoljiti senzorske analize i još neka kemijska svojstva kao što su peroksidni broj i stupanj oksidacije. Takvo ulje je sigurno kvalitetno i sadrži maksimalno očuvane blagotvorne sastojake.

No, opet svako malo pročitamo u vijestima kako nas varaju i s ekstra djevičanskim uljima:

Cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Kako onda prepoznati pravo ekstra djevičasnko ulje? Prvi faktor iako ne i 100% siguran bi trebao biti cijena. Jednostavno je nemoguće da pravo kvalitetno maslinovo ulje košta 20 ili 40 kn kako ponekad možete vidjeti na akcijama u dućanima. 

Za jednu litru ulja treba minimalno 7 do 8 kg maslina uz to treba platiti i preradu i kvalitetno skladištenje tako da je teško poizvesti kvalitetno maslinovo ulje ispod 80 kn za litru.

Naravno, ni cijena od 100 kn ne garantira da ste kupili pravo ulje, ali sva istraživanja pokazuju da se lažna ulja većinom ne prodaju po visokoj cijeni kako bi se što prije prodala i izbjegla inspekcije i nadzor.

Kušanje maslinovog ulja

Kako bi sa sigurnošću znali što kupujemo, najbolji način je kušanje maslinovog ulja. Kupujući od lokalnih OPG-ova i malih proizvođača, najčešće ćete moći dobiti malu količinu ulja na kušanje prije kupovine. Oni koji vam to ne dopuste vrlo vjerojatno nešto skrivaju.

Laicima na prvi tren može izgledati dosta zahtjevno kušanjem prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, pogotovo ako nikad nisu imali priliku kušati pravo ekstra djevičansko ulje. Međutim, prepoznavanje je vrlo jednostavno.

Maslinovo ulje je zapravo voćni sok dobiven cijeđenjem i svaki prirodni svježi sok lako ćete prepoznati. Kvalitetno maslinovo ulje imati će okus i mirisati će po plodu masline. Osim toga, poželjne su arome svježe pokošene trave i lišća, a ovisno o sorti masline može se osjetiti okuse rajčice, badema, artičoke, jabuke ili kivija.

Ono što ulje čini zdravim njegovi su polifenoli i antioksidansi, a oni se osjete po laganoj gorčini i pikantnosti koji mogu tjerati na kašljanje. Kada kušate maslinovo ulje zadržite gutljaj kratko u ustima i raspršite po čitavoj usnoj šupljini. Kod dobrog ulja ćete na rubovima jezika osjetiti ugodnu gorčinu i peckanje u grlu. To su odlike kvalitetnih ulja. 

Bilo kakvi drugi jaki okusi i mirisi poput užeglosti, voska, octa i vina ili izostanak poželjnih aroma znak su da ulje koje kušate nije kvalitetno. 

envelopelicensecrossmenu