Plava riba u ulju predstavlja tradicionalnu deliciju koja ne samo da čuva svježinu morskih plodova, već i pruža bogatstvo okusa na vašem stolu.
Ova tehnika konzerviranja ima dugu povijest, a rezultat je sočnih i ukusnih ribljih zalogaja koji se mogu konzumirati tijekom cijele godine.
Za konzerviranje možete koristiti bilo koju plavu ribu: skušu, lokardu, tunu, palamidu, srdelu, inćun pa čak i sabljarsku. Mi ćemo u našem receptu koristiti ribu zvanu luc ili mali tunić.
Luc je s gastronomskog stajališta nepravedno zapostavljena riba. Mnogi ga smatraju neukusnim što je zapravo samo stvar spretnosti kuhara, ali zato ga se može pronaći na ribarnici po cijeni već od 8 € za kilogram.
Evo kako možete sami brzo i jednostavno pripremiti domaću konzerviranu ribu u ulju koja će ukusom i cijenom biti puno bolja od standardnih sardina iz dućana.
U veći lonac dodajte kvasinu i vodu te povrće izrezano na manje komade. Dodajte sol, papar i lovor i pustite neka kuha dok tekućina primi sve gušte povrća.
Možete po želji staviti više luka, češnjaka ili lovora da dobijete okus koji vam se više sviđa. Također, možete dodati i začine po svome ukusu: ružmarin, koromač, majčina dušica ili nešto drugo.
Ribu očistite i uklonite glavu. Za luca je dovoljno izvaditi utrobu i škrge te dobro oprati od krvi.
Nakon toga ga narežite na fete debljine do 2 prsta. Ako ste kupili filete tune ili neke druge ribe, samo ih stavite u lonac. Tekućina mora pokriti ribu.
Kuhajte ribu na laganoj vatri do maksimalno pola sata ovisno o veličini ribe. Kada je riba kuhana ugasite vatru i pustite da se ohladi u tekućini i povrću u kojem se kuhalo.
Ohlađenu ribu izvadite i očistite od kože i kostiju. Trebaju vam samo čisti komadi ribe.
Ako ćete ribu duže vremena čuvati u hladnjaku preporučujemo pasterizirati staklenke. Najjednostavnije ih je staviti u pećnicu na 120 °C na 20 minuta.
Nakon toga u staklenu stavite nekoliko zrna papra i list lovora te poslagajte komade ribe.
Staklenku napunjenu ribom prelijte uljem do vrha. Za punjenje staklenki možete koristiti maslinovo, ali i neko drugo, jeftinije ulje kao što je suncokretovo.
Zatvorite staklenke poklopcem te stavite u ugašenu pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 100 °C i pustite da se ohladi.
Nakon toga staklenke mogu u hladnjak gdje će potrajati i nekoliko mjeseci.
Kada ste spremni na kušanje izvadite ribu iz staklenke, ako ste koristili suncokretovo ulje, pustite ga da se ocijedi i prelijte maslinovim uljem da bi pojačali okus ribe.
Konzerviranu plavu ribu pripremljenu na ovaj način možete jesti ovako ili dodavati u druga jela kao što su tjestenina s umakom od rajčice (šalša), različite salate koje najčešće koriste tunjevinu iz konzerve i riblje paštete.
Dobar tek!