OPG Sinovčić

Kuhanje s maslinovim uljem (zabluda ili istina)

U cijeloj Dalmacija pa tako i na našem otoku Braču, maslinovo ulje je temeljno ulje koje se koristi u raznim varijantama kuhanja koja traže neki izvor masnoće.

Maslinovo ulje može poslužiti kao couvert, marinada, prirodni konzervans, otapalo za čuvanje bilja i hrane te masnoća pri pripremi kolača i slastica.

Pri korištenju maslinovog ulja u pripremi hrane, važno je pripaziti na okuse. Blaga i slatka ulja poput našeg maslinovog ulja Sinovčić najbolje pristaju uz ribu, a pikantnija ulja se slažu s gorkim povrćem kao što su raštika, radič i rukola te jelima snažnijih aroma.

Ekstra djevičanska maslinova ulja blažeg okusa i voćnog mirisa obavezan su dodatak za salate i već gotova jela, a mogu se koristiti i u spremanju slastica.

Mit o kuhanju s maslinovim uljem

Uobičajena predrasuda da maslinovo ulje nije zdravo ako se upotrebljava za kuhanje, prženje ili pečenje je posve pogrešna.

Generacijama se na Mediteranu s maslinovim uljem kuha, peče i prži, a tradicionalna mediteranska prehrana, dokazano je, smanjuje mogućnost obolijevanja od kroničnih bolesti te produžuje životni vijek.

Naime, kuhanjem i prženjem gube se neki polifenoli, hlapivi alkoholi i esteri, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja.

Maslinovo ulje u sebi sadrži stabilizatore koji štite hranu od gubitka hranjivih tvari prilikom kuhanja, budući da takvo ulje hranu samo obloži, a ne prodire u nju pa zapravo jedemo manje masnu hranu.

Točka dimljena maslinovog ulja

Točka dimljenja je ona temperatura na kojoj dolazi do vidljivog isparavanja zbog zagrijavanja i kada dolazi do razlaganja kemijskih spojeva. Kada se ulje zagrijava iznad točke dimljenja, uništavaju se okusi iz ulja te se stvaraju kisikovi radikali koji oštećuju naše tjelesne stanice nakon unošenja ili čak i udisanja.

Točka dimljenja maslinova ulja je srednje visoka (kreće se od 160 do 180 °C), a dodatnu otpornost na visoke temperature pružaju i prirodni antioksidansi iz ulja poput skvalena i vitamina E koji čuvaju ulje od kvarenja te nastanka štetnih spojeva.

Zbog te visoke temperaturne točke dimljenja maslinovo ulje pogodno je za kuhanje na razmjerno visokim temperaturama i prženje. Čak štoviše, kada se grije, maslinovo ulje je najstabilnija od svih masnoća.

U prilog tome ide i istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal, koje je trajalo 11 godina, a obuhvatilo više od 40.000 ispitanika, pokazalo je da ne postoji veza između unosa pržene hrane na maslinovom ulju i bolesti srca.

Stoga, tavu u ruke i ispecite svoj omiljeni komad mesa i poslužite ga uz neko povrće na lešo te dodajte neku finu i zdravu salatu. Poslužite sve to s našim ekstra djevičanskim maslinovim uljem i sigurno ćete živjeti duže i zdravije!

envelopelicensecrossmenu