OPG Sinovčić

Od čega se sastoji ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži brojne vitamine, spojeve i tvari koje ga danas čine sinonimom za zdravu prehranu.

Sve je više znanstvenih istraživanja i spoznaja o kvalitetama ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa i obični potrošači postaju svjesni važnosti njegove visoke kakvoće. 

Ekstra djevičansko ulje je izuzetno zdravo u prehrani, jer je bogato klorofilom, lecitinom, karotenom, polifenolom i esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.

Klorofil je prirodni pigment koji daje zelenu boju biljkama, a naziva se i eliksir života jer ima vitalizirajući učinak na ljudski organizam. Dokazano je da klorofil povoljno djeluje na krvnu sliku, pospješuje liječenje anemije, poboljšava rad srca te uravnotežuje tlak i šećer u krvi. 

Lecitin je prirodni antioksidans koji stimulira metabolizam masnoća, šećera i bjelančevina te čini čak 30% težine mozga. Neophodan je našem tijelu za sve biološke funkcije, a posebno je izražen njegov učinak na povećanje izdržljivosti prilikom sportskih opterećenja.

Karoteni su skupina prirodnih žutih, narančastih i crvenih pigmenata vrlo raširenih u prirodi, posebno u tamno zelenom i žuto narančastom voću i povrću. Smatra se da imaju preventivan učinak na razvoj karcinoma.

Polifenoli su biljni spojevi koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Štite srce, krvne žile i imunološki sustav, a smatra se da imaju pozitivan učinak na razvoj kroničnih upalnih bolesti, karcinoma te procesa starenja.

Vitamin A ima vrlo važnu ulogu u organizmu. Djeluje protiv raznih očnih bolesti, služi u liječenju raznih kožnih bolesti te održava zdrave vanjske omotače tkiva i organa. Također pomaže u borbi protiv infekcija, plućnih i probavnih bolesti te usporava ponovnu pojavu raka nakon operacije.

Vitamin D nazivamo vitaminom sunca koji pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju djece. Nedostatak vitamina D povezuje se sa slabim imunitetom i grčevima u mišićima.

Vitamin K je poznat kao koagulacijski, odnosno antihemoragični vitamin, jer ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Nedostatak ovog vitamina može rezultirati raznim hemoragičnim bolestima.

Vitamin E predstavljaju tokoferoli koji u organizmu djeluju kao jako dobri antioksidansi. Nedostatak ovog vitamina može se pojaviti nakon iscrpljenosti i neadekvatne prehrane, a budući da djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva, smatra se da djeluje kao prirodni afrodizijak.

Maslinovo ulje sadrži iste masne kiseline kao i druga ulja i masti, ali ono što ga čini jedinstvenim i vrijednijim od drugih ulja je omjer tih kiselina.

Maslinovo ulje visoke kakvoće ima umjerenu količinu zasićenih masnih kiselina (oko 16%), izrazito visok udjel oleinske kiseline (70-80%) i optimalnu količinu višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina (8-10%).

Prehrana bogata višestruko nezasićenim masnim kiselinama, naročito omega-6 masnim kiselinama (linolna) pridonosi snižavanju ukupnog i LDL kolesterola u krvi.

Zapaženo je da visok unos višestruko nezasićenih masnih kiselina može pridonijeti sniženju HDL-a, koji imaju zaštitnu ulogu u prevenciji nastanka srčanih bolesti.

envelopelicensecrossmenu