OPG Sinovčić

Uloga maslinovog ulja u zdravlju srca

Maslinovo ulje, zahvaljujući svom sastavu ima veliku zaštitnu ulogu i borbi protiv starenja krvnih žila i srca.

American Heart Association je u 2020. godini objavio rezultate istraživanja koje je zaključilo da samo pola žlice maslinovog ulja smanjuje rizik od razvoja bolesti srca za čak 21%. Zamjenom nezdravih ulja i masti s onima koje je izvor omega 3 masnih kiselina kao što je maslinovo ulje, smanjujemo upale i kontroliramo kolesterol.

Kako nastaje loš kolesterol u krvi

Kod pojave i razvoja raznih kardiovaskularnih bolesti ključnu ulogu ima količina kolesterola u organizmu. Posebno je opasan LDL kolesterol, kojeg još nazivamo i loš kolesterol. On se nakuplja na unutarnjim stijenkama krvnih žila koje se tako sužavaju i dolazi do ateroskleroze odnosno žile postaje stanjena i slabije elastična. 

Rizik od kardiovaskularnih bolesti (arterijska hipertenzija, infarkt miokarda, srčana insuficijencija, bubrežna insuficijencija, moždani udar) povezuje se s visokim vrijednostima LDL kolesterola i triglicerida u organizmu.

Kako maslinovo ulje štiti krvne žile

Maslinovo ulje bogato je oleinskom kiselinom i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju razinu triglicerida i količinu LDL kolesterola te povećava razinu HDL (dobrog) kolesterola.

HDL kolesterol ima zaštitnu ulogu jer uklanja LDL čestice nakupljene na unutarnjim stijenkama krvnih žila i tako umanjuje rizik od arterijske tromboze i infarkta. 

Zamjenom ugljikohidrata s maslinovim uljem u prehrani smanjuje se razina triglicerida u krvi, a namirnice bogate kolesterolom postaju manje štetne ako su začinjene maslinovim ulje.

Također je poznato da maslinovo ulje ima pozitivno djelovanje na i krvni tlak odnosno osobe koje redovito konzumiraju maslinovo ulje imaju niži krvni tlak.

envelopelicensecrossmenu