OPG Sinovčić

Kako koristiti maslinovo ulje

Zbog svojih blagotvornih učinaka preporuča se korištenje između 25 ml i 50 mL ekstra djevičanskog ulja dnevno. Ta količina osigurati će vam dovoljan unos svih kvalitetnih sastavnica maslinovog ulja.

No, prije korištenja, a nakon što ste kupili svoju prvu bocu ekstra djevičanskog maslinovog ulja važno je znati kako pravilno čuvati maslinovo ulje.

Prirodni neprijatelji maslinova ulja su svjetlost, vrućina i zrak. To značiti da ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu i na temperaturama između 15º C do 20º C. Maslinovo ulje je poželjno držati u manjim tamnim bocama kako bi se spriječio utjecaj svjetla i zraka.

Prije svakog korištenja preporučamo kušati malo maslinovog ulja kako bi se uvjerili da je još uvijek svježe i fino. Okus i miris moraju biti po plodu masline i travama uz karakterističnu gorčinu i pikantnost. Ako toga nema, ulje je prestaro i iako ga se može koristiti, preporuča se kupovina novog svježijeg ulja.

Korištenje maslinovog ulja u kuhinji

Mediteranska kuhinja je poznata širom svijeta kao najzdraviji način prehrane koji obiluje svježim voćem i povrćem, orašastim plodovima, laganim sirevima uz često konzumiranje bijelog mesa ribe i umjerenu konzumaciju vina. No, ono što je glavno obilježje mediteranske kuhinje je maslinovo ulje koje je glavni i skoro jedini izvor masnoća.

Stoga nemojte štedjeti na maslinovom ulju u vlastitoj kuhinji gdje može poslužiti kao couvert, marinada, prirodni konzervans i masnoća pri pripremi kolača i slastica. Ekstra djevičanska maslinova ulja odlično pašu uz ribu, razne salate te kuhano (lešo) povrće.

Česta je zabluda o štetnosti maslinovog ulja kada se upotrebljava za kuhanje, prženje ili pečenje. Zagrijavanjem ulja gube se neki blagotvorne tvari, ali se nutritivna vrijednost ne mijenja i nema nikakve prepreke za korištenje maslinovog ulja pri kuhanju.

Korištenje maslinovog ulja za ljepotu

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je izvor brojnih blagotvornih tvari, spojeva i vitamina. Ono što ga posebno izdvaja su prirodne masne kiseline, antioksidansi, polifenoli i vitamini A, D, K i E.

Zbog tih tvari maslinovo ulje je izuzetno učinkovito u borbi protiv starenja te pomaže u njezi kože, kose i noktiju. U njezi kože, maslinovo ulje možete koristiti kao kupku, piling ili losion, a posebno je dobro kao maska za lice.

Maslinovo ulje posebno je dobro za njegu suhe, oštećene i ispucane kose te njegu noktiju, a više o korištenju maslinovog ulja u službi ljepote pročitajte ovdje.

Korištenje maslinovog ulja u kućanstvu

Kvalitetno ekstra djevičansko ulje koje je svježe i puno zdravih sastojaka je šteta upotrebljavati u druge svrhe. Međutim kada ostane nešto ulja koje ostari i s vremenom užegne možete ga upotrijebiti kao sredstvo za čišćenje i poliranje drvenih površina.

Namještaj i druge predmete od kože možete omekšati ako ih prođete s krpom u kojoj je nekoliko kapi ulja, a možete ulaštiti i staro srebro i bisere.

Sobne biljke i psi će biti izuzetno zadovoljni ako im u prehranu ponekad uključite nekoliko žličica maslinovog ulja.

envelopelicensecrossmenu