OPG Sinovčić

Koristite maslinovo ulje i živite duže, kaže studija

Maslinovo ulje smanjuje rizik od pojave cijelog niza smrtonosnih bolesti: karcinomi, kardiovaskularne, neurodegenerativne (Alzheimer) i respiratorne bolesti.

Nova studija koju je u siječnju 2022. objavio Journal of the American College of Cardiology trajala je 28 godina i proučavala je zdravlje i prehranu 60.582 žene i 31.801 muškarca u SAD-u.

Zamijenite margarin, maslac i majonezu s maslinovim uljem

Prema studiji, zamjena margarina, maslaca, majoneze i mliječnih masti s mastima iz maslinovog ulja povezana je s 8% do 34% manjim rizikom od svih uzroka smrti. 

Korištenje samo 7 grama (pola žličice) maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od svih uzroka smrti za 19%, a posebno od smrti uzrokovanih karcinomom, kardiovaskularnim, neurodegenerativnim i respiratornim bolestima.

Prema studiji, ispitanici koji su konzumirali najviše maslinovog ulja imali su 19% manji rizik od kardiovaskularnih smrtnosti, 17% manji rizik od raka, 29% manji rizik od neurodegenerativnih bolesti i 18% manji rizik od smrti uzrokovane respiratornim bolestima.

Povezanost korištenja maslinovog ulja i smanjena smrtnost

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja poznate su odavno. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je prepuno zdravih masti, hranjivih tvari i antioksidansa koji čine glavni sastojak mediteranske prehrane. Maslinovo ulje je zvijezda mediteranske prehrane.

Maslinovo ulje je bogat izvor brojnih blagotvornih i hranjivih tvari te vitamina što ga čini lakodostupnom namirnicom s mnoštvo ljekovitih svojstava.

Povezanost s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest je novost. S obzirom na nedostatak preventivnih strategija za Alzheimerovu bolest i visok mortalitet povezan s ovom bolešću, ovaj je nalaz bit će od velike važnosti za javno zdravlje.

Stručnjaci koji su radili na studiji, preporučuju svakodnevno korištenje maslinovog ulja za pečenje, salate, čak i prženje.

envelopelicensecrossmenu